A gitártest, és nyak

2009.09.21. 19:39 | 5andris | 2 komment

A gitár testének legfontosabb jellemzője (a formáján kívül) az hogy mijen fából készült. A legjellemzőbb anyagok a mahagóni, a jávor, és az éger. Az olcsóbb gitárok gyakran készülnek az Agathis fából, ami egy indiai fenyőfajta, hangja leginkább amahagóniéhoz hasonló, de persze nem olyan gazdag, és telt mint a mahagónié. Olyan hatalmas különbség nincs, a jóminőségű Agathis megközelíti az átlagos Mahagónit. A mahagóni a Gibsonokrajellemző, hangja telt, vastag, és részletgazdag. Az éger a Fenderekre jellemző, nyersebb, fényesebb hangzást ad. A jávor valahol a kettő között van. Általában a mahagónit tartják a legjobb fának, de ez nem igaz, a mahagóninak 10 évet kell száradni hogy ideális legyen, ezért az olcsóbb (félmillió alatti) gitártesteket kemencében szárítják, ami eleinte ugyanojan hangot ad, a különbség 10 év mulva fog megmutatkozni. Ezért képviselnek hatalmas értéket a 30-40 éves Gibsonok. Amugy kb 8-10 év után a gitár beérik. A nyak anyaga szintén ezekből az anyagokból készül, hangkarakter szempontjából is hasonlóak.

A legnagyobb különbségek a nyak és a test kapcsolódásában vannak. Alapvetően 3 különböző típus van, a ragasztott, a csavarozott, és az átmenő. Nincs rosszabb, vagy jobb, mindenki másra esküszik.

 

A ragastást a Gibson alkalmazta először, hangilag tipikusan gibsonos, nagy hangkitartást ad, és mondjuk egy SG esetében kényelmesebb mint a csavarozás, mert a felsőbb fekvésekmen ujjrendváltás nélkül lehet játszani. A Les Paul esetében édesmindegy, sehogy nem lesz kényelmes.

 

 

A csavarozott (bolt-on) nyak a fender típusú gitárok jellegzetessége, hangja inkább Fenderes, azt mondják hogy kevésbé kényelmes, de ez nem feltétlen igaz, a modernebb gitárok esetében kiküszöbölik ezt a problémát. Fontos előnye viszont hogy a nyak kényelmesen, egyszerűen leszerelhető, cserélhető, és egyszerűbb beállítani is.

 

Az átmenő nyak alkalmazásában  B.C. Rich volt úttörő, bár a Rickenbacker alkalmazta először. Az elnevezés azt jelenti, hogy a nyak és a test közepe egy fából van, a test többi részét később ragasztják fel. Remekül adja át a rezgést a testnek, és a legkényelmesebb az összes módszer közül.

Vannak még másfajta rögzítések is, de ez a három a legnépszerűbb.

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarom.blog.hu/api/trackback/id/tr981397746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

catshannon 2009.12.17. 21:13:32

Szia! Néhány pontosítás, szigorúan jó szándékkal:
- a ragasztást nem a Gibson alkalmazta először, az összes akusztikus gitár évszázadokra visszamenőleg ragasztott nyakú. Inkább a csavarozás volt az úttörő a maga korában, és egy olyan újítás, amit tróger dolognak tartottak, Leo Fender pedig praktikusnak;)
- a "fényességi sorrend": a mahagóninak van a legsötétebb tónusa, az égeré középút, a jávor testű gitár pedig úgy csilingel, hogy leviszi a fejed.:) (tömör testű gitárokról van szó)

5andris 2009.12.17. 22:11:54

@catshannon: Köszi szépen, a Gibsonosat tényleg elég bután fogalmaztam meg, majd átírom.
Köszi a hozzászólást!
süti beállítások módosítása