A tremoló fajtái

2009.09.21. 19:40 | 5andris | 6 komment

A tremoló ugyebár arra aló, hogy a gitár húrjának feszességét megváltoztatva emeli, vagy csökkenti a hangmagasságot. a félreértések elkerülése végett a tremoló a teljes húrláb, a tremoló kar pedig csak az amit rángatunk.Egy elektromos gitáron sokféle tremoló lehet. Az én személyes véleményem szerint a legjobb ha nincs. Szerintem csak a gond van vele, de ez persze szubjektív.

 Az első típus amiről beszélni fogok a vintage tremoló. Az olcsóbb, és a lájtosabb műfajokhoz használt tesznek ilyet gitárokra tesznek ilyet, például a Fenderekre. Ezzel a hangot csak mélyíteni lehet, nyújtani nyem, ezért inkább csak vibratónak használják, vagy lefixálják. Az olcsóbb gitárok kulcsainak minőségéből adódóan eléggé elhangolhtja a gitárt, ezért ezeken nem használható, csak fojamatos hangolgatással. Ennek egy módosított változata a wilkinson típusú tremoló. Erről nem tudok sokat, de állítólag sokkal jobb mint a normál. A vintage tremoló a legjobb minőségben természetesen a Fendereken van, de a drágább Squierekon, és a Cortokon is egész jó van. Az olcsó Ibanezek tremolója viszont teljesen használhatatlan.

A másik Floyd Rose lesz. Ez a rendszer azon kevés újítások közé tartozik, aminek sikerült betörni az elektromos gitárok piacára. Működését tekintve duplasatus rendszer, ami azt jelenti hogy a húrlábnál, és a felső nyergen satuval a húr rögzítve van. Ebből adódóan a hangolódás minimális, viszont mivel a hangolókulcsok a felső satu miatt nem használhatók, ezért a hídnál egy finomhangoló rendszer van. Ezzel a tremolóval nem csak lazítani, nyújtani is lehet a húrt, szinte húrszakadásig, a 3-4 hangos nyújtás sem lehetetlen. Egyetlen hibája hogy mivel a rezgések egy "acélszerkezeten" keresztül jutnak a testbe, ezért levesz a hangkitartásból, és a dinamikából is. Másih nagy hátránya hogy drága. Egy jó Floyd Rose rendszerért 50-100ezer forintot is elkérhetnek, éppenezért nem érdemes 40 000ért Floydos gitárt venni, mert annak a leggyengébb pontja a tremoló lesz. A vintage tremolóval ellentétben az Ibanez ebben a technológiában élenjár, ezenkívül a Cortokat, és az Ltd-ket is jó Floyddal szerelik az árukhoz képest. A Floyd Rose továbbfejlesztett változata a Kahler típusú tremoló, ami nem "pengéken" áll, mint a Floyd, hanem egy csapágyon. Ez javít a hangkitartáson, még nagyobb tremolózásokat tesz lehetővé, és nem kell szétfúrni a gitárt hogy felrakd.

Ezeken kívül rengeteg féle tremoló van, nemigazán érdemes velük foglalkozni, nem véletlen hogy n

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarom.blog.hu/api/trackback/id/tr601397753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zeke92 2009.10.15. 19:49:56

Örülök, hogy reklámoztad az oldalt a hangszerdiszkont oldalán. Nagyon sokat segít, várom a további updateket.

Aurorer9 2010.11.21. 00:59:30

És hol marad a zero tremolo?

Aurorer9 2010.11.21. 01:01:23

A hatpontos vintage tremolonál valóban csak mélyíteni lehet a hangot, azonban a két pontos vintage tremolon lehet nyújtani is, amennyiben egy hangszerész azt úgy állítja be neked. Ez azonban némi hangolódást eredményez....

Dick_Assman · http://peeblog.atw.hu 2013.03.23. 16:18:16

Láttál már közelről vintage tremolót? Mert egy bazári hulladékot is be lehet állítani úgy, hogy tartsa a hangolást, és beállítástól függ, hogy lehet-e vele nyújtani. Ha a testen fekszik csak lezítani tudsz a húrokon, viszont lebegő állásban mindkét irányba működik..

Chrys98 2013.07.12. 19:53:49

Hello.!

Köszi, hogy ezt a sok mindent leírtad ide egybe.
Már elolvastam legalább az oldalad 70% át és rengeteget segít.

Am tesómnak van vintage tremolós gitárja és hiába álogatta úgy elhangolja 1-2 rendes használat után hogy rá se ismer a hangjára.

Danessz 2013.08.17. 14:45:07

Még ilyen hülyeséget. Volt olcsó Ibanezem, de valahogy nem tapasztaltam azt a szar tremolót ami egyből elhangol. Sőt. Egyáltalán nem hangolt el. Csakúgy, mint a Yamahám se. Pedig egyik értéke sem volt több 30 ezer magyar forintnál.
süti beállítások módosítása