Az Ibanez gitárok

2009.11.09. 18:12 | 5andris | 3 komment

Az Ibanez gitárok neve szerintem mindenki számára ismerősen cseng, hiszen az egyik legnagyobb márkának számít a gitárok körében. Ez nem is véletlen. Az Ibanez gitárok mind gondos tervezéssel, válogatott anyagokból készült hangszerek, legalábbis a drágább modellek mindenképpen. Ha az embernek azt mondják hogy ibanez, akkor egy RG, vagy egy GRG szériás gitár fog az eszébe jutni. Ezeketáltalában metálgitárnak szokták emlegetni, ez nem feltétlen igaz, a H-S-H pickup elrendezésnek köszönhetően ezek univerzális hangszerek. Az Ibanezek folyd rose rendszere megbízható, és jól funkcionál, de a kétpontos tremoló, amit a legolcsóbb modellekre tesznek, használhatatlan. Általában a gitáros társadalom fejében ezzel ki is merül az ibanez gitárok fogalma. Az ibanez nem csak univerzális gitárokat gyárt, hanem a Jazz-től a Metal-ig minden műfajra alkalmas hangszer is van a kínálatában. Az ibanez gitárokról tudni kell, hogy olysok céggel ellentétben el mernek rugaszkodni a régi nagy gyártók megoldásaitól, és javítani azokon. Ez különösen a húrlábakra, és a pickupokra igaz. A képen látható húrláb például egy ART 300 ról származik, láthazó hogy a babák le vannak kezekítve, a gitáros kezét semmilyen kilógó fém, vagy csavar nem irritálja a gitáros kezét, ha a húrlábra teszi a kezét, és mivel a húr nem egy éles fémen fekszik, ezért húrszakadás sem fordul elő ojan gyakran. Ez a megoldás a legtöbb hasonló típusú húrlábbal rendelkező Ibanezre igaz. Egy gibson, vagy egy fender esetében ezt az újítást nem lehetne végigvinni, hiszen a gitáros népség ritka konzervatív, és húznák a szájukat, ha nem a régi "jólbevált" húrláb köszönne vissza a hangszeren.

Ezen a képen egy FR 2620 Pickup kapcsolási lehetőségeit mutatja. Láthatjuk, hogy a H-H elrendezésű pickupokhoz nem a megszokott hárokm állású kapcsolót szereltek, hanem ötöset. Így a 2., 3. és 4. állásban a Humbucker felezett állásban van, ezáltal a hangzásvilág új dimenziókba megy át, sokkal szonesebb mint egy normál bekötés esetében. Az ilyen, és ehez hasonló technikai újítások miatt tart ott az Ibanez, ahol.

 Az Ibanez gitárokat nem ajánlom kezdőknek, a kezdő modellek sehol nincsenek a többi Ibanezhez képest. Ha az ember egy igazi Ibanezt akar venni, akkor jó méjen a pénztárcájába kell nyúlnia, de olyan gitárt vehet, ami egy életen át jó lesz, és nem kell elviselnie az 50 évvel ezelött elkövetett tervezési hibákat. Az ibanez gitárokat azoknak tudom ajánlani, akik nem szeretnének egy műfajban leragadni, de mégis egyedi hangzású gitárt szeretnének.

 Ha kérdésetek, vagy észrevételetek van, írjatok! gitarom@citromail.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarom.blog.hu/api/trackback/id/tr21513346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaa 2010.01.10. 22:55:42

"és nem kell elviselnie az 50 évvel ezelött elkövetett tervezési hibákat" - írod. Jól sejtem, hogy ez a Fendernek szól? Éppen venni készülök egyet, nagyon kíváncsi lennék, mik ezek a hibák.

Illetve, hogy szerinted ha valaki a standard Fender Stratocaster hangját és feelingjét keresi, akkor mik az alternatívák, amik megfontolandóak.

5andris 2010.01.11. 12:01:38

@Kaa: A fenderre is vonathozik természetesen, erről van egy érdkes történet. A fender egyszer kiadott egy stratot, amin egy push-pull poti volt, aminek a kihúzott állapotában mindhárom pickup szólt. A gitár hangján, és kinézetén nem változtatott, csak még egy alternatívát nyújtott a gitárosnak, az újítást mégsem lehetett végigvinni, hiszen ezt a modellt egyszerűen nem vették meg. Ebből adódóan a standard modelleken gyakorlatilag semmilyen változás nem történt. természetesen azóta eltelt 50 év, és jópár újítás végbement azóta.
A Cort gitárokról írt cikkemben talán nem említettem, de a Squiereket, és az indonéziai Fendereket is a Cort gyártja. Az egyik alternetíva amit javasolnék hogy nézd meg a G szériás Cortokat (amit pénztárcád megenged) .
A másik alternatíva a Burns gitárok. Máig tart a vita, hogy az első stratocastert a fender vagy a burns csinálta e. mindenesetre a Burns gitárokat angliában készítik, áruk is viszonylag barátságos, és például ők végigvitték a mindhárom pickupos újítást, és a tremoló szerkezetük is sok újításon ment át, gyakorlatilag az ami a Fender lenne, ha az újítások végbementek volna.
Jó választás lehet a Blade is. Ha jól tudom ezeket a gitárokat Svájcban rakják össze, és rendkívül magas színvonalat képviselnek különösen a Fender típusú gitárok terén.

emiciko 2010.09.21. 08:48:44

Hello

Most kapott el az őrület, hogy gitározzak. Tehát kezdő vagyok. Most néztem egy régi Cimart. szerinted mi a jó választás kezdéshez??
süti beállítások módosítása