A pickup

2009.09.21. 19:40 | 5andris | 14 komment

Az elektromos gitár pickupja az elektromágneses indukció elvén működik, a rezgéseket elektromos jellé alakítja. De igazából ez nem lényeg. A pickup az elektromos gitár , hang szempontjából,leg meghatározóbb, és emellett a legkönyebben cserélhető része. Ezen tulajdonságaiból adódóan a gitáros társadalom előszeretettel cserélgeti a pickupokat. Ha az ember olcsón akar nagyon jó gitárt, akkor nyagyon jó döntés, ha új pickuppal tuningolja a gitárját.

Alapvetően két féle pickup van, a Humbucker (dupla tekercses), és a Single Coil (egytekercses). Ismét a jókis Fender-Gibson példával élve, a Humbucker gibsonos-, a Singel Coil fenderes hangot produkál. A szimpla pickup számtalan hátrányt rejt magában, kisseb a jelszintje, torzítva vagy nagyon gyenge, vagy visít mint az állat, és hajlamos zajos lenni, de ezért a fenderpártiakat kárpótol a csilingelő hangja. A humbucker gyakorlatilag két szimpla összekötve olymódon, hogy a két pólus szembenéz, ezért az alapzaj kioltódik. Emellett a hangja vastagabb lesz, torzítással sokkal harapósabb lesz, jelszintje nagyobb. Sok gitárban kombinálják a két féle típust a sokszinűbb hangzás eléréséhez. Vannak egyéb típusok is, mint pl a szimpla méretű humbucker, vagy a Kramer által gyártott 4 tekercses Humbucker. Léteznek un. aktív pickupok, melyekbe egy kicsi erősítőt szerelnek, ezáltal hatalmas jel leadására képesek, hihetetlen brutál torzított hangjuk lesz, de a tiszta hangjuk tényleg tiszta marad. A világon a legnagyobb példányszámban eladott hangszedő az EMG 81, ami ugyancsak aktív.

Ha arra adnád a fejed hogy pickupot váltasz, akkor érdemes szétnézni amárkák között. Én ezt ár szerinti növekvő sorrendben fogom tenni.

Ha nincs sok pénzed, akkor a legjobb ha Wilkinson pickupot veszel. Ez már klasszisokkal jobbá teheti gitárod hangját, és nem is drága, darabja kb. 10000Ft körül mozog.

Ha egy kicsit több pénzed van, akkor a passzív EMG-k között érdemes szétnézni. Ezek már nagyon jó minőségű hangszedők, ijeneket gyárilag 4-500 000 forintos gitárokba is szerelnek, sőt, Alexi Laiho 800 000 forintos ESP gitárjában is egy EMG-HZ H4 passzív pickup van. Ezeket kb ojan 15-18 ért dobálják.

És utoljára jöjjön a 20-30 ezres kategória, ennél többet nem érdemes pickupra költeni, mert ezek már a csúcskategóriát képezik. Itt 3 márkát érdemes megemlíteni.

Az 1. az Aktív EMG-k kategóriája. Az én szeméjes véleményem szerint a világ legjobb pickup párosítása az EMG 81-85. Ezt szerintem megerősíti azoknak a névsora akik ezt használják. (Kerry King, Zakk Wild, Kirk Hammet, James Hatfield, Jim Root, Mick Tompson, hogy csak néhányat említsek) Ez ugyebár eléggé metálos névsor így jobban megnézve, de pl a Ska-P egyik gitárosa is EMG 85 öt használ/használt, nem tudom pontosan.

A 2. márka a Seymour Duncan. Ez viszonylag biztos választás, az Sh4-Sh1 az EMG 81-85 után a legnépszerűbb pickup pár, és a passzív pickupok Rolls Royce-a. Humbuckerek esetében könnyű beazonosítani hogy melyik mit is tud, Az Sh1 a leg tisztább, és ahogy az Sh utáni szám növekszik úgy durvul a pickup hangja is. Ezen kívül az ez után következő megnevezés mégnegyonn segítség. (Sh1 jazz, Sh6 Distorsion, Sh8 Invader, stb.) Seymour Duncanból csak a passzív, az aktívok egyrészt nagyon drágák, másrészt az aktív pickupokban az EMG a csúcs.

A 3. márkánk mára a DiMarzio. Ezekből óriási a válszték, nagyon meg kell gondolni hogy mejiket vesszük, de nagyon rosszul választani nem lehet, mindenképp remek csúcsminőségű hangszedőt kapunk. Aktív DiMarzióról még nem is hallottam, de ha létezik, akkor én a passzívat ajánlanám. DiMarziot Tesznek a 4-5-600 ezres Ibanezekbe például.

Még egy jótanács ha belevágnál a Pickupcserébe: semmiképp ne te, vagy valami ismerősöd tegye be, mindenképp hangszerész csinálja, mert nem egyszerű.

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarom.blog.hu/api/trackback/id/tr591397752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zeke92 2009.10.16. 23:29:41

azt meg tudnád mondani, hogy passzív pickuppal lehet-e csípett hangot kiadni? (pinch harmonic)

5andris 2009.10.17. 13:31:08

@Zeke92: Persze hogy lehet, egy jó minőségű passzívval ugyanúgy mint egy aktívval. Igazából a légzúzósabb zenéket játszó gitárosok, és a nagy szólógitárosok, mint pl. Steve Vay, vagy Satriani mind passzívat használnak.

Zeke92 2009.10.17. 22:26:42

köszönöm a segítséget. Én most ruházok be egy LTD MH-100QMNT gitárra, és annak LH-150 passive pickupjai vannak. Egyik ismerősöm azt mondta, hogy LH-100 pickupokkal is tud, szóval gondolom LH-150nel is fog tudni az ember, csak technika kérdése. :)

Egyébként nagyon jó a blog! : )

5andris 2009.10.18. 16:01:56

@Zeke92: LH-150-el szerelt gitárt próbáltam már, nekem ment, de azért a gitár felépítése is számít valamennyire. Szerintem az MH-100QMNT-vel nem lehet gond.
Köszi szépen, igyekszik az ember:)

.VenGeanCe.6661. 2009.11.21. 23:59:16

Üdv!

Nagyon jó a blog, sokmindent megtudtam a gitárokról :)

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen passzív humbucker hangszedőt tudsz nekem ajánlani?
Van egy Cort X-2 gitárom, amiből kiszeretném cserélni a gyári PowerSound híd pozíciójú hangszedőt.
Főként Metallica és hasonló műfajú zenéket játszok és szeretem a testes, jól betorzított hangokat :)

És lenne mégegy kérdésem: ha egy gitárba alapból passzív hangszedőt raknak (mint ami a Cort gitáromban is van), akkor abba aktívat nem is lehet tenni?
Itt az oldalon is úgy olvastam, hogy azért aktív, mert beleszerelnek egy erősítőt, ami által nagyobb lesz a jelszintje a hangszedőnek. És ami ugye elemmel működik (úgy tudom).

Hát elég hosszúra sikeredett az írásom, a segítséget előre is köszönöm! :)

5andris 2009.11.22. 15:03:48

@.VenGeanCe.6661.: Én a Passzívnak az EMG H-4-et (pl. Children of bodom használja), vagy a Seymour Duncan SH-4-et (pl. Lamb of God használja) ajánlom. A gitárba beteheted az aktívot is, legfeljebb az elem az elektronika mellett lötyögni fog, viszont azt csak akkor ha a nyaki pickupot abszolút nem fogod használni, mert egy aktív mellett a hangja el fog veszni. Ha írsz egy e-mailt (gitarom@citromail.hu) küldök egy linket, ahol jóval a bolti ár alatt vehetsz pickupokat.

szabicrs 2010.02.12. 19:28:15

Üdvözletem!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy bass gitárom aminek zajos a hangszedője. Mit lehet vele csinálni azonfelül, hogy kicserélem? A zaj olyan mint amikor nincs rendes árnyékolás. Már lekötöttem a potikat, és csak a hangszedőt kötöttem az erősítőre, de ugyanaz.

5andris 2010.02.14. 16:09:48

@szabicrs: Üdv! Ha az árnyékolás, és a földelés jó, akkor valami érintkezési hibára tippelnék, de ha mindig is ezt csinálta, akkor lehet, hogy a pickup maga zajos karakterű (a régi jazz bass pickupoknál fordul elő.) Ezenkívül az lehet hogy a pickup tekercselése sérült meg, vagy korrodálódott. A legegyszerűbb megoldás talán egy zajzár lenne.

szabicrs 2010.02.16. 17:48:22

@5andris: Üdvözletem! Elég kezdő vagyok ezen a területen, a zajzár beépíthető a gitártestbe? Amennyiben igen, miből áll? Házilag meglehet csinálni?

5andris 2010.02.17. 14:23:09

@szabicrs: Szerintem biztos be is lehet építeni, de egy pedálon több paramétert is be lehet állítani, ml a szűrés mértékét is. Gitártestbe építhető változattal még nem találkoztam, de valószínűleg egy nyomtatott áramkör a pickup és a pitik között. Házilag nem hiszem hogy jó ötlet lenne beépíteni, maximum ha értesz az elektronikákhoz, és a forrasztáshoz.

Arcturus 2010.08.15. 20:27:25

Egész jó a cikk. De:

"olyan" és nem "ojan", "személyes" és nem "szeméjes", stb. Komolyan, tényleg nem kötözködésből, de bántó, hogy egy második osztályos ált. iskolás helyesírásával írtad.

Valamint Steve Vai. Legalább a tulajdonneveket írd le helyesen és tiszteld meg vele a személyt...

thrallathorium 2012.10.20. 23:57:18

Üdv!

Adott egy gitár, gyárilag 2 passzív hangszedővel építve. Most a nyaknál cserélnék egy aktív EMG81es-re.
A kérdés: Hova kellene forrasztanom a 9Vos elem gyorscsatlakozóját h az jó legyen?

Chrys98 2013.07.12. 02:52:32

Üdvözletem.!

Elég kezdő vagyok.
Egy Cort EVL X5 -ös gitárt szeretnék venni.
Ebben a gitárban is

EMG HZ-H4/HZ-S3/HZ-H4 van mint Alexi Laiho -é ban.

Igazából az érdekelne , hogy megéri -e megvenni
egy kezdőnek... ( Az nem baj ha egy kezdőnek kicsit erős , az a baj ha nem éri meg...)

Itt egy link:
www.arkadiahangszer.hu/webshop/detail/6-elektromos-gitarok/flypage/12371-cort-evl-x5-bk-elektromos-gitar?sef=hcfp

Chrys98 2013.07.12. 02:58:20

Elvileg azt mondják , hogy jó zsíros metált lehet belőle kihozni.

És egy EHX Metal Muff with Top Boost
efektel szeretném párosítani.
süti beállítások módosítása