Korg AX5G

2009.10.17. 13:36 | 5andris | Szólj hozzá!

Az embernek ha már megvan a gitárja, és az erősítője, akkor valószínű, hogy effekt, vagy multieffekt vásárlására adja a fejét. Én mostegy multieffektet fogok bemutatni, és ez a Korg AX5G lesz.

A Korg márka nem a legnevesebb az effektetek között, de amikor kipróbáltam, nagyon meglepődtem. Árkategóriájához képest rengetegmindent tud, szerintem a funkciók listája magáért beszél.

  • 58-féle REMS modellező effekt 6 szimultán effekttel (a zajszűrést beleértve), hangerőpedállal
  • 16 drive/erősítőtípus és 10 hangládatípus a leginkább használt erősítő-hangzások szimulálására
  • Effektek széles skálája, amelyek felveszik a versenyt a külön erre a célra tervezett készülékekkel
  • Teljes paraméter-szerkeszthetőség minden effektre a 4 effektkategóriában (pre-, drive/erősítő-, moduláció- és delay/reverb-effektek)
  • Expression pedál a hangerő, wah vagy szinte bármelyik effektparaméter vezérlésével a korlátlan kifejezőkészségért
  • 80 program azonnal előhívható program, 40 gyári és 40 saját beállítással, amelyben elmentheti kedvenc effektbeállításait
  • Beépített automaitkus kromatikus hangoló
  • Elemes vagy adapteres tápellátás (adapter külön kapható)

 

Hangminősége a kategória csúcsát képező AX3000G vel megyegyezik, magyarul ez egy stúdióminőséget nyújtó készülék. Az effektek az egészen tiszta akkusztikustól a legzúzdább Metal hangzásig mindent ki lehet hozni belőle, a REMS modellező technológia miatt nem vesz le a játék dinamikájából, a gitár és az erősítő hangjára nem telepszik rá, hagyja érvényesülni a hangjukat. A multieffektekről tudni kell, hogy nem szabad ész nélkül ész nélkül minden efektet egymásután rakni, mert akkor egy homogén zizgést fogunk kapni, ez erre az típusra is igaz, de ha ésszel rendezzük az effekteket, akkor fantasztikus kombinációk születhetnek meg. Az effektek nagyon széleskörűek a leghétköznapibb overdrive effektektől a compressoron, és a zengetőkön át a metal distorsion, és a szitár hang médellezésig szinte minden szerepel, nincs az a zenei elképzelés amit ne lehetne kivitelezni vele.

Ami megkülömbözteti az AX3000G-től, az a kezelhetőség. Legalább 2-3 hét kell, mire az ember rájön, hogy mi hogy is működik, de ha megvan, akkor már viszönylag könnyű játék közben az effektek variálása. A másik hátrány az expression pedál. Hangerőpedálnak szólókiemeléshez tökéletes, de a wah effekt kicsit döglött, illetve nem sikerült rájönnöm, hogyan lehet megfordítani a funkciót.

Ezeket az apró hibákat leszámítva az árához képest ez a pedál árkategóriájának egyik legjobb darabja, ha nem a legjobb. Bátran ajánlom minden kezdő, vagy haladó gitárosnak, aki színesíteni szeretné játékát, és nem éri be az erősítőbe épített overdriveval. A baszusgitárhoz való változatra is ugyanezek jellemzők, az AX3G az expression pedál nélkül szerelt változat, egyéb paraméterekben az sem különbözik, normál pedál effektekhez kitünő kiegészítés lehet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarom.blog.hu/api/trackback/id/tr721455829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása