Az elektromos gitárokról általában

2009.09.21. 18:17 | 5andris | 2 komment

Az elektromos gitárok az 50es évek elején láttál meg a napvilágot. A legnagyobb újitás a Pickup (hangszedő) feltalálása volt, melynek működését leírom bővebben, ha kéritek. Eleinte akkusztikus gitárokba építették a pickupokat, majd a test egyre vékonyabb, és vékonyabb lett, lassan az "f" lyuk jelképessé vált, később teljesen tömörtestűvé váltak. A gitárok történetéről majd még bővebben írni fogok, de most ezt hagyjuk!

Az elektromos gitárokat ma már számos formában, mindenféle igényt kielégítő konstrukciókban gyártják, de mivel a rockzenész ritka maradi népség, igen kevés újitást sikerült végigvinni. Összességében a mai elektromos gitárok alig térnek el az 50 évvel ezelöttiektől. a gitár három fő részből áll: test, nyak, és fej. A fejen találhatóak a hangolókulcsok, és a felső nyereg, másnéven húrvezető, vagy nut.

A fej alapvetően kétféle lehet: párhuzamos a nyakkal, vagy a nyakkal szöget bezáró. A Fender típusú gitárokon párhuzamos van, ezért hogy a húrok egyforma nyomást fejtsenek ki, húrfeszítőket tesznek a fejre. A gibson típusú gitárok feje többnyire 14 fokban megvan döntve, ezáltal a húrok egyforma nyomást fejtenek ki.

A felső nyereg a fej és a nyak találkozásánál van, az ábrán nem feliratoztam, műanyagból, vagy csontból készül, drágább modellek esetében grafitból, illetve Floyd Rose tremoló esetén egy satus rendszer van beleépítve.

A nyakon található a fogólap, amin a bundok vannak. a fogólapnak mindenképp kemény fából kell készülnie, egyrészt hogy ne kopjon el hamar, másrészt, hogy a rezgést jobban átadja a nyaknak. Általában rózsafából, vagy ébenfából készül, de jellemző még a jávorfa is.

A nyak és a test egyaránt számtalan féle fából készülhet, minden fa más-más tónussal rezeg, másfajta hangzást nyújt. A legjellemzőbb fafajták a mahagóni, a szilfa, az éger, a jávor, és az un. agathis, de ez inkább az olcsóbb gitárok sajátja.

A húrok a hídban érnek véget, itt adják át a rezgést a testnek. a híd (másnéven húrláb) lehet fix, vagy tremolós. Ezekre majd egy másik írásban visszatértek.

Az elektromos gitárok fontos részét képezi az elektronika, ezen belül is a legfontosabb a pickup. A giráralkatrészek küzül a pickup a legsokfélébb rész, mindenkinek megvan a favoritja, és minden műfajhoz, igényhez, elképzeléshez megvan a megfelelő pickup. Ezekről hosszasan fogok írni egy következő írásomban, most csak annyit hogy két fő válfaja van, a single-coil (egytekercses), és a humbucker (kéttekercses). 

Tudni kell a gitárokról, hogyha megveszel egyet, akkor annak szinte bármely alkatrészét ki tudod csetél(tet)ni a neked legmegfelelőbbre, ezért -különösen az olcsóbb gitárok esetében- a gitár hangját klasszisokkal javíthatja ha, ha új pickupot veszel bele, a hangolókulcsok, és a híd kicserélésével pedig a hangolódást csökkentheted minimálisra.

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarom.blog.hu/api/trackback/id/tr171397547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FataPrincipessa (törölt) 2009.10.24. 15:29:53

Gitár

(spany. guitarra, ol. chitarra, franc. guitare v. guiterne). Huros hangszer, mely eredetileg 3-4 huros volt, keskeny, hosszukás alakkal; a mult sz. végén hurjainak száma hatra, majd hétre is emelkedett. A mai G. alakját két egyforma félkörü mindkét oldalról bevágásos hangfenék képezi, mintegy öt ujjnyi vastagságban. A felső hangfenék közepén kerek nyilással bir, melyen keresztül vonulnak a hurok, fekete ébenfából készült hangfogóra támaszkodva, mely számos hangmércére van elosztva. A hat huros G. három legvastagabbjai (a legmélyebbek) sodronyozottak, mig a többi három közönséges bélhur, mint a hegedünél, violánál v. cellónál. A szabad hurok közül négy van negyedközre és kettő harmadközre hangolva, következő kiindulás és beosztással, u. m. E. Á. d. g. h és c1. kezelése mind a két kézzel történik. A játszó a hangszertestet v. az ölében tartja (ha ül), v. nyakába akasztva, oldalt a melléhez szorítja; balkeze ujjaival a mércefán nyomja le a hurokat s jobb kezének kis ujjával a felső hangfenékre támaszkodva, a többivel a hurokat pengeti a kerek-nyilás felett. Természetének leginkább megfelelnek az arpeggio-fogások, és a kiséretül szolgáló harmoniák egymásutánja. Hangtestéhez finomul készített fenyőfa-hasábok szükségesek; a G.- gyártás ipara leginkább Csehországban és Tirolban virágzik, honnan évenkint ezer- és ezerszámban kerülnek a világpiacra. Magyarországon az ujabb időben oly nagy mérvben elterjedt cimbalom majdnem egészen kiszorította a divatból és használatból. Leggyakrabban előfordul Spanyol- és Olaszországban.

FataPrincipessa (törölt) 2009.10.24. 16:28:19

http://fataprincipessa.blog.hu/media/gitár jav.JPG

Elnézést, hogy beleszóltam! Üdv!
süti beállítások módosítása