A Cort gitárokról általában

2009.10.26. 15:52 | 5andris | Szólj hozzá!

A cort gitárok újabban elég nagy népszerűségre tettek szert, pedig nem egy új márkáról van szó. A Cort már a 60-asévekben gyártott gitárokat Amerikában. Az utóbbi években a legtöbb nagy gitármárkához hasonlóan a távolkeletre helyezte a gyártás helyszínét, de nem kínát választotta, hanem az olcsóbb gitárjait Indonéziában, a drágábbakat Kóreában készíti. Emellett több nagynevű márka, mint például az Ibanez, vagy  Sheccter olcsóbb gitárjait is ő készíti. Erről nem illik beszélni, de ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a Cort szériái között konkrétan ott van az Ibanez RG, és a Shecter C-1.

Hasonlítsun össze például egy Ibanez RGT6EX-t, egy Cort X-TH-val.

* Konstrukció: átmenõ nyak
* Test: mahagóni
* Menzúra: 25.5" (648 mm)
* Fogólap: rózsafa
* Hangszedõ: EMG 85 (H)/N, EMG 81 (H)/B
* Elektronika: hangerõ, hangszín, 3-állású pickup kapcsoló
* Hardver szin: fekete
* Kulcs: DIE-CAST
* Bund: 24 Jumboer)
* Konstrukció: átmenõ nyak
* Menzúra: 25.5" (648 mm)
* Test: mahagóni
* Fogólap: rózsafa
* Hangszedõ: EMG 81/85 (H-H)
* Elektronika: hangerõ, hangszin, 3-állású pickup kapcsoló
* Hardver szin: fekete nikkel
* Kulcs: Die cast
* Bund: 24 Jumbo (2.9mm)

 

Az Ibanez árac1,5 szöröse a Corténak. Ennek ellenére zerintem ezeket nyugodrtn nevezhetjük egyformának. Ez ugyebár biztosan csak a véletlen műve, nem azé, hogy egy gyártósoron mennek át... De ha mondjuk egy Shecter C-1-et, és egy Kort KX5-öt hasonlítunk össze hasonló eredményre jutunk.

* Konstrukció: csavarozott nyak
* Test: mahagóni
* Nyak: juhar
* Fogólap: rózsafa
* Berakás: fehér pont
* Hangszedõ: Duncan Designed Active HB 105-7 string
* Elektronika: 2 hangerõ, hangszin, 3-utas pickupkapcsoló
* Hardver szin: fekete króm
* Kulcs: Schecter 
* Bund: 24 Jumbo

* Szin: fényes fehér (WHT: gloss white)
* Konstrukció: csavarozott nyak
* Test: hársfa
* Nyak: juhar 
* Fogólap: rózsafa
* Berakás: fehér pont pozíciójelölõk
* Hangszedõk: 2 Motherbucker Zebra BKHD (H-H)
* Elektronika: hangerõ, hangszin (push/pull), 3-állású pickup-kapcsoló
* Hardware szín: fekete
* Kulcs: Die cast
* Bund: 24 / Large
* Szín: gyöngyfehér (WP: white pearl)

Ez a két gitár már nem teljesen ugyanaz, de tudni kell, hogy a Shecter háromszor anyiba kerül mint a Cort. Nade nem akarok én ellenreklámot csinálni, csak arra akartam rávilágítani, hogy a szegény gitárosoknak a mai irreálisan magas hangszerárak mellett át kell gondolni hogy mit is vesznek meg, és hogy mennyir ér nekik a gitár fején lévő felirat. A Cort gitárok a mai magyar hangszerpacon az 50-200ezres kategória csúcsát képezik, az olcsóbb modellek esetében is remek a kivitelezés, a szerelékek nem kétes eredetűek, ismert hangszeralkatrész gyártók termékei, a pickupok jóminőségűekmár a legolcsóbb mosellekben is, és a koncertre alkalmas modellek is elérhető árúak. Van a Cort gitároknak még egy előnyük, ami inkább pszihológiai, mint gyakorlati. Ha az ember megvesz egy jó minőségű Les Paul kópiát, akkor egész életében A Gibson után fog áhítozni, ami jelen gazdasági helyzetben nemfeltétlen elérhető. Viszont ha az ember egy Cortot vesz, akkor a széria csúcsmodellje is elérhető árú, viszont csúcsminőségű hangszer.

Nézzük végig a szériákat.

EVL széria: Ízig-vérig METAL gitárok, rendkívül szép, igényes kivitelezésben, gyönyörű selyemfényű fekete színben, pentagramm berakásokkal.

G széria: Stratocaster fazonú gitárok, a könnyedebb műfajok, és a stratocaster hang kedvelőinek.

KX széria: A shecterre reősen hajazó superstrat formájú gitárok, a metaltól a blues-ig mindenre alkalmasak, rendkívül kényelmes, és esztétikus gitárok.

M széria: PRS formájú gitárok (a Stratocaster, és a Les Paul ötvözése), inkább a könnyedebb műfajokhoz való, bár én láttam Cort M-600-at BlackMetal együttesben is.

VX széria: Extrém formájú gitárok carbonszálas koptatóval, EMG pickupokkal, elsősorban metal műfajhoz, a modern stílus kedvelőinek.

X széria: Az Ibanez RG-vel erős hasonlóságot mutató, elsősorban metal, de mindenre alkalmas superstrat fazonú gitárok.

Z széria: Les Paul fazonú gitárok, melyekben kijavították a Gibson által elkövetett buta hibákat. Széleit lekerekítették, ezzel spóroltak a súlyából, az alkarnak egy vályatot alakítottak ki, ez nagyon kényelmessé teszi a játékot, és a nyak ragasztását úgy alakították ki, hogy a 22. bundhoz is kényelmesen el lehessen érni.

 Jazz box széria: Igazi Jazz gitárok, azoknak, a tiszta hangokat kedvelik.

A Cort gitárokat rengeteg színben meg lehet találni, egyes modellek grafikával ellátott változat is léteznek. Ha az ember gitárvásárlásra adja a a fejét, akár újonc, aki kezdőgitárt keres, akár sokatlátott profi, aki hosszútávra szeretne gitárt vásárolni, mindenképp érdemes, ha szétnéz a Cort gitárok között.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarom.blog.hu/api/trackback/id/tr901476537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása