Milyen gitárt vegyek?

2009.09.21. 19:34 | 5andris | 83 komment

Az első gitár alapjában szabhatja meg hogy az ember hogyan fog hozzáálni a dolgokhoz. Ha az ember rossz gitáron kezd, az egy életre elveheti a kedvét a dolgoktól. A legtöbb tanár azt mondja, hogy először nylon húros akkusztikus gitárt érdemes venni, mert az a legolcsóbb, és puhák a húrjai. Ha gitárt készülsz venni, akkor ezt most felecsd el! Nem szabad, nagyon rossz! Rengeteg lelkes kezdő gitárost ismerek, akiknek végleg elvette a kedvét, hogy klasszikus bontásban népdaltöredékeket eröltettek rájuk, miközben ők zúzni akartak. Meg különben is minek venne az ember 10ezerért egy akusztikust, amikor használtan 15-20ért már egész jó elektromost lehet venni.

Ebben az árkategóriában nem érdekes túl sokat keresgélni, én a Vorson, és a BMI gitárokat ajánlom, ezek talán nem az egyszerhasználatos gitárok kategóriájába tartoznak. Érdemes az első gitárt egy baráttal, ismerőssel, vagy hangszerésszel beállíttatni, mert ezek gyárilag nincsenek beállítva. Egy 25ezer forintos Vorsont (mondjuk az EDG-45-öt) már próbákon, esetleg kissebb koncerteken is lehet használni. Az EDG-45 öt különösen jó választásnak tartom, mert minden műfajban lehet használni, az árához képest remek hangja van, és nagyon kényelmes. Az olcsóbb gitárokat többnyire vintage tremolóval szerelik, ezt érdemes lefixálni, jó játék, lehet vele szórakozni, de teljesen felesleges, csak elhangolódik a gitár.

Érdemes gitár packok között is szétnézni. Ezekben a giráron kűvül benn vannak a tartozékok, és egy erősítő is. Erősítőt érdemes beszerezni, ha az ember gitározásra adja a fejét. A gyakorláshoz nem elengedhetetlen, de azért mégsem akkora flash valamit eljáccani nélküle. A kezdő erősítőkről csak annyir, hogy nem érdemes nagyon drágát venni, én a powerstate-ker ajánlom, egy 20W-ossal már meg lehet őríteni a szomszédságit kertesházban is.

Ha az embernek kicsit több pénz égeti a zsebét(olyan 40-50ezer magyar forint), akkor érdemes szétnézni egyéb márkák között is. Ennyiértmár nem éri meg a drágább Vorsonokkal foglalkozni, hiszen ebben az árban már olyan hangszerelet lehet beszerezni, amik később kis tuningal komoly koncertképes hangszerek lehetnek. Én mindig annak a híve voltam, hogy a használt hangszertől sem szabad megilyedni, de azért ha erre adjuk a fejünket, mindig próbáljuk ki, vizsgáljuk át tüzetesen a hangszert, és hami nem értünk hozzá, vigyünk magunkal olyat aki ért. Elsősorban a Cort gitárokat ajánlom, de például egy olcsóbb Epiphone, vagy pédául egy -a hazai piacon újonan megjelent- Bakers gitár sem biztos hogy rossz választás (de a pickupot érdemes kicserélni). A gitár ledrágább része a matrica a fejen. Ne dőljünk be ennek! Nem szabad megvenni az olcsóbb Ibanezeket, B.C Rich-eket, mert rosszul járunk velük.

Ha az ember a kezdő szintből kilépve haladó szintű gitárt vesz, akkor már bonyorultabb a helyzet. Számtalan remek gitárt tudnék ajánlani, de nagyon sok zsákutca is. Az mindenesetre biztos, hogy jól utána kell nézni, nehogy rosszul járjunk, és a lehető legjobb gitárt vehessük meg nehezen megkeresett pénzünkből.

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarom.blog.hu/api/trackback/id/tr971397727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thunderbolt666 2010.06.11. 01:24:50

Helló!
Most szeretném elsajátítani a gitározás művészetét és lenne egy nagyon fontos kérdésem. Milyen gitárt vegyek???? Nylon húrosat nem szeretnék mert szeretném ha hosszútávra megmaradna és nem utolsó sorban használni is lehetne!!!! Igazából kinéztem magamnak egy western gitárt és arra lennék kíváncsi hogy megfelelő-e! Pár adat róla:
márkája: MSA
fém csavaros
mérete: 4/4
fém húros
nagyjából ennyi! A segítséget előre is köszönöm! Nagyon fontos lenne egy hozzáértő véleménye! Köszi

5andris 2010.06.11. 12:05:12

@Thunderbolt666: Az MSA gitárokkal kapcsolatban nincs nagy tapasztalatom, nekem van egy kb. 15 éves MSA nájlonhúrosom, de többnyire csak tábortüzekhez használom, nem egy jó gitár. Ez persze nem jelenti azt hogy a western rossz, de i kell próbálni. A próbáláshoz ha tudsz vigyél magaddal valakit aki ért hozzá, ha nem tudsz akkor a következő szempontokat figyeld: a bundok széle ne lógjon ki, a nyak ránézésre ne legyen görbe, néhány erőteljes lepengetés után ne hangolódjon el, a 12. bundot lefogva, és fölötte üveghangot pengetve ugyanaz a hang szólaljon meg. Ebben az árkategóriában nem a márkák, hanem az egyes gitárok között van nagy szórás. Érdemes megnézni pl Soundstation, vagy a Stagg gitárokat ebben a kategóriában.

bence_90 2010.06.19. 05:43:36

Hello, 3 éve használok egy Squier stratocastert, amit anno 30 ezerért vettem, de már igencsak régóta kinőttem. 55 ezrem lenne uj gitárra, és kinéztem az Ibanez GRG 170 DX-et, ami azt mondják ár / érték arányban nagyon jó vétel. Youtubeos videókon is teljesen jól szól, tremolozni pedig soha nem szoktam, ugyh ez nem jelent hátrányt. kérdésem lenne, hogy a cikkben miért ellenzed az olcsóbb ibanezek vételét, illetve hogy mit tanácsolnál
köszi

5andris 2010.06.20. 15:00:14

@bence_90: Nagyon nem ajánlom a GRG 170et, ne vegyél kezdő gitárt, ha éppen a kezdő szintről akarsz továbblépni. Írj egy e-malt, írd meg benne a stílusod, az igényeid, akkor majd tudok pár alternatívát ajánlani.

macGyver 2010.07.01. 13:02:36

üdv

Nekem egy 20 éves telecaster kópiám van, amit régen még a középiskolában használtam. Most nosztalgiából újra gyakorolgatok, de most, hogy megtehetem, vennék egy gitárt, ami nincs leharcolva, lehet rajta pötyögni és a szoba éke is lenne. Én is először a GRG 170 DX-et néztem, mert úgy 60e körül lőttem be magamnak a határt. Aztán olvastam, hogy az Ibanez nem a legjob az alsó kategóriában. Most a Cort X1 és X2-t nézegetem. Kérdezném, hogy mi a lényegi különbség a 2 között, na meg a célomnak megfelelhet-e az X1 (szól-e ellene valami)? Csak azért nem akarok többet költeni, hogy 'drágább' legyen...
Előre is köszönöm a választ.

macGyver 2010.07.01. 14:15:27

Közben még ajánlották ezt:
Vorson G-1 (TMC-1)

5andris 2010.07.01. 15:59:31

@macGyver: Bocsi, sietek, uh csak gyorsan, a vorsonban szar a fa, az ibanez nagyon kezdő gitár, használhatatlan tremolóval, irreálisan drágán, az x-1kezdő cucc, az x-2 ugyanaz jobb tremolóval, kulcsokkal, meg pickuppal, én a helyedben Cort X-5 öt, vagy Ibanez GRGR 121EX-et vennék, ha ez a formavilág jön be, a telecaster után nem hinném hogy kéne tremoló, ebben az árkategóriában amúgy sem adnak valami jót...

macGyver 2010.07.02. 11:00:31

@5andris: Köszönöm a gyors választ. Tremoló valóban nem az esetem, a gitár elleni nemi erőszaknak tartom. Ibanezt hosszas fórumozgatás után kilőttem, még akkor is, ha az jobban 'mutat' a tartóban. A Cort-okról viszont csak jókat olvastam, úgyhogy eldöntöttem, hogy mindenképpen az lesz. Rengeteg YouTube videózás után sikerült magamat meggyőzni arról, hogy elég lesz az X1, aztán majd legfeljebb eladom gyorsan, ha nem jön be. Ami nekem most számít, az, hogy ne zörögjön, ne legyen messze a húr a nyaktól, nagyjából egyforma hangerővel szóljanak a húrok. A régi Jolanámmal ezek voltak a problémák. Nem tudom, hogy ilyen téren érdemes-e kétszer annyit fizetni az x5-ért, vagy x6-ért. Legjobb lenne, ha ki tudnám mindet próbálni, de mifelénk nemigen van hangszerbolt, ahol hegyekben állnának a Cort gitárok.
Még1x köszönöm a segítséget. További szép napot!

5andris 2010.07.02. 15:31:36

@macGyver: Én a helyedben használtan vennék. Ebben a kategóriában mindig van 1-2 hiba, amik ha javíthatóak, akkor az előző tulaj megteszi helyetted, ha pedig javíthatatlan akkor a gitár sok kézen átmegy, de 2-3 év után úgyis egy pincében köt ki. Arról nem is beszélve hogy féláron.

rDAVE 2010.08.29. 14:42:37

hello,
A Stagg L30-ról mi a véleményed?

rDAVE 2010.08.29. 14:47:47

vagy a EDG LP-ról?

rDAVE 2010.08.29. 15:07:22

vagy a Stagg T300-ról

Stagg L300 az első csak lemaradt a 0

sorry a három postért
több nem lesz :)

5andris 2010.08.29. 16:41:43

@rDAVE: Nagyon más jellegű gitárok, milyen műfajhoz kéne?

rDAVE 2010.08.29. 21:42:20

hát jó lenne ha minél több műfajban megállná a helyét

talán tiszta gitárhang fontosabb lenne (reggae, Indie rock...) de ha egy kicsit keményebb zenét szeretnék játszani akkor is aránylag jól szóljon (korn, godsmack) vagy legalább hasonlóan
(csak itthonra kell nem koncertezni..).

jelenleg minimális gitártudásom van amit egy nylon húros stagg-en szereztem de szeretnék mellé elektromos gitárt

5andris 2010.08.30. 17:02:10

@rDAVE: Hát a reggaehez, meg az indiehez teljesen a t300 való, de az szinte alkalmatlan a metalra. Én ehez egy HSS pickup elrendezésű Stratot ajánlanék, ha feltétlen ragaszkodsz a stagg-hoz, akkor a Stagg S-402 lenne a legjobb. Ha a Strato formavilág nem jön be akkor dobj egy mailt (gitarom@citromail.hu), és keresünk valami más alternatívát.

emiciko 2010.09.21. 09:05:02

Hello

Most kapott el az őrület, hogy gitározzak. Tehát kezdő vagyok. Most néztem egy régi Cimart. szerinted mi a jó választás kezdéshez??

ikasobi 2010.09.30. 19:08:58

Hello

Teljesen kezdő gitáros vagyok,szóval semmit nem tudok,h milyen gitárt vegyek és egyáltalán,hogyan kezdjek hozzá?Mint írtad nem érdemes ilyen nylon húros akusztikus gitárt venni,nekem azt mondták,h mindenféleképpen,egy kezdő gitárt vegyek,de úgy gondoltam,ha már gitárt veszek,akkor egy normálisat.
30e a max,amit a szüleim szánnának rá.
Amúgy itthonra szeretnék,h magamnak játsszak és tanulgassak,mert most nagyon elkapott és már 1 éve várok a gitáromra:)
Tudnál ajánlani,h milyen gitárt érdemes lenne venni?
Nem szeretnék rajta kemény,durva rockot játszani,de ha még is elkapna a hév,azért tudjak a húrok közé csapni:D
Nagyon köszönöm!

5andris 2010.09.30. 20:15:45

@ikasobi: Ehhez én egy Fémhúros akkusztikust ajánlanék, eleinte kemény lesz a húr, de azt kb 2 hét alatt megszokod, emiatt felesleges nylon húrosat venni... Ennyi pénzért talán egy Ibanez vagy egy Squier lenne a legjobb választás.

ikasobi 2010.10.01. 07:22:33

Hálás vagyok,nagyon köszönöm!:)

Javan44 2010.10.31. 21:15:06

Hali!

Szeretnék egy 30-40e körüli árú gitárt. Én már fél éve klasszikusan szaggatok húrokat, mostanában elhatároztam hogy vennék magamnak egy elektromosat. Egy stratocasterben gondolkodtam. Szeretném punkra, metalra, hard rockra, valamint könyedebb műfajokra, mint a blues, a funk, esetleg jazz... Szóval szerinted melyik gitár lenne a legalkalmasabb erre a célra? A Stagg-S402, vagy mondjuk a Cort G210, Squier Bullet Strat?
Előre is köszönöm válaszod!

5andris 2010.11.01. 09:41:11

@Javan44: Ezek közül egyértelműen a Cort.

eni142 2010.11.18. 21:49:01

Hali!

Kb egy éve kaptam kölcsönbe egy nem túl jó gitárt amin megtudtam tanulni nagyjából gitározni de még nem megy túl jól. Most viszont úgy döntöttem hogy tovább szeretnék lépni. Egy fémhúros, fekete, balkezes akusztikus gitártárt szeretnék aminek jó a hangzása. Sajnos nem nagyon vagyok otthon ezekben hogy milyen gitár jó és milyen nem.
Max 55ezret tudnék rászánni és ha már veszek akkor mindenképpen jót szeretnék venni. Úgyhogy ebben szeretnék segítséget kérni hogy milyet ajánlanál és milyet semmiképpen sem.
Előre is köszi!

5andris 2010.11.21. 16:16:55

@eni142: Én ebben a ketegóriában Cortot, Ibanez, Fendert, vagy Samick.ot vennék. Noname gitárt ennyiért már nem szabad venni.

eni142 2010.11.21. 17:54:50

@5andris: és a Stagg A1006LH- ről mi a véleményed? A neten olvastam hogy sokan szidják a Stagg gitárokat, de volt olyan is aki dicsérte úgyhogy nem tudom hogy az jó lenne-e?!

idg104 2010.11.21. 21:35:27

Hali!
Mi a véleményed az Ibanez GSR180-as basszusgitárról? Ez a legolcsóbb Ibanez a basszusok között és az egyetlen, ami passzív hangszedőket tartalmaz. Ára és formája miatt csak ez jöhet szóba nálam. 2 éve basszusgitározom, most lett egy zenekarom, és mostmár elég sürgős lenne egy koncertgitár. Előre is köszönöm! :)

5andris 2010.11.22. 14:35:11

@eni142: Ennyiért már sokkal jobbak is vannak, de az sem egy rossz hangszer.

5andris 2010.11.22. 14:36:41

@idg104: Nem rossz ennyiért, de én inkább Cortot vennék.

ixos 2010.11.29. 16:26:29

Hali!
Páromnak vennék egy gitárt karácsonyra.
A választásban kérem a segítséged.
Tudtommal régen játszott gitáron (kb-6-7 éve). Amit halottam tőle:"Nothing else matters", uh szerintem ez lenne az elindulási alap.
Nem hiszem, hogy nagyon bele akarna merülni a dologba, de ha néhanapján kedve támad játszani, akkor legyen mit elővegyen.
Elsősorban műanyag húros gitárra gondoltam, mert ahogy olvastam, az nem keményíti be annyira az újbegyet. (orvos, és a műtéteknél nem a legszerencsésebb, ha elveszíti a finom tapintását).
Amit a közelben találtam: egy Ibanez V50 és egy Yamaha C30.
Olyan 20-25-öt szánok rá. (plafon a 30)
Előre is köszönöm a segítséged!

Üdv.. Ixos

5andris 2010.11.29. 18:24:10

@ixos: A Yamaha c-30 nagyon jó gitár, ehhez csak ajánlani tudom!

NadiaWorth 2010.12.01. 18:51:09

Szia.
A segítségedet szeretném kérni gitárügyben. Már játszottam eddig hangszereken, mint furulya és zongora, de most gitározni szeretnék. Pár barátom már mesélt nekem egy-két dolgot, hogy van nylon meg fémhúros, és én arra gondoltam, hogy belevágnék. Nem nylon húrosban gondolkodom, hanem fémhúrosban. Nem tudom, mi a véleményed erről? Kezdőnek inkább ajánlanál nylon húrost, és hogy aztán vegyen fémeset, vagy belecsaphat a fémesbe is?

Köszönöm előre is a segítségedet. :)

Nadia

rDAVE 2011.01.12. 08:52:20

Bár nem tőlem kérdezted de szerintem fémhúrost vegyél. :)
A nylon húrosnak vastagabb a nyaka és így szerintem nehezebb rajta akkordokat lefogni.

5andris 2011.01.12. 10:22:38

@NadiaWorth: Én is a fémhúrost ajánlom, eleinte ki fogja kezdeni az újaidat, de te már tudod hogy milyen megtanulni egy hangszert, nem fogod feladni az első nehézségnél.

NadiaWorth 2011.01.12. 21:59:41

Köszönöm mindkettőtöknek. Már be is szereztem egy Stagg Sw201-es gitárt, feketében. Csodálatos hangja van, és számomra egyátalán nem fáj a lefogás. :) Talán megedződtem már az előző hangszereknél. Mindenesetre köszönöm.

Nadia.

Rozmárember 2011.01.15. 22:47:05

Helló! Milyen gitárt tudnál ajánlani nekem? Kezdő vagyok és van egy Yamaha akusztikusom kölcsönben. Elektromoson szeretnék játszani és tervezek venni is majd egyet a közeljövőben. Inkább rock / blues / metált-t szeretnék játszani. Mi a véleményed?

5andris 2011.01.16. 21:51:13

@Rozmárember: Én ennyiért használtan vennék valamit. Például ezt: gitarshop.hu/?tart=hirdetes&id=10811&lang=hu :P

Zfeco 2011.02.07. 09:54:05

Hali.
Most akarok venni egy Vision ST-5 BLT
viszont olvastam hogy a BMI-t is jónak találod nos szemeztem egy BMI-ST-112-vel. Mi a véleményed meik érné meg egy kezdőnek?

5andris 2011.02.08. 09:58:00

@Zfeco: Szerintem 99%ban egyformák, uh az olcsóbbat vedd meg.

Zfeco 2011.02.08. 20:53:41

Szal akk bevállalhatom valameiket?
Nem esek pofára?
És ha megveszem mik azok a beállítások amiket meg kell csinálni?
Persze a hangoláson kívül....

5andris 2011.02.08. 23:04:06

@Zfeco: minden:D bund, nyak, oktáv. De én mindig is a használt gitárokra esküdtem, 10 évesnél fiatalabb gitárom nincs is.

petyo8 2011.03.06. 04:19:03

http://www.olcsogitar.hu/index.php?temacim=Használt termékek&mainpromo=Használt gitár&promo=Godin LGXT Cognac Burst&content=showstuff.php&termekID=3808

Hali. Mi a véleményed erről a vételről. Van már pár gitárom, az elektromoshoz viszont nem nagyon értek. Egy Aria típust vettem kb7-8 éve.
köszi

petyo8 2011.03.06. 04:29:35

tárgytalan----------elnéztem egy 0
sory
Végeztem alapfokú zeneiskolát több hangszeren is játszom a mai napig persze a gitár a fő vonalam. Azonban a tudásom kopott és erőssen hiányos. A hagszervásárlásal kapcsolatban igazán megalkuvo vagyok mert késöbbi vásárlást is tervezek. De hogy ne hátra lépjek már az elején jol kézre eső hangszert szeretnék sem mint koncert hangzást. az majd később. Szoval mit ajánlanál nekem.

5andris 2011.03.06. 13:21:12

@petyo8: Üdv! Ez egy professzionális csúcsminőségű hangszer, minden tekintetben hibátlan, még is azt mondom, hogy nem ajánlom első elektromos gitárnak. Rengeteg különböző extra van benne, megvallom őszintén, én sem tudnám belőni rajta a hangzást amit keresek. Első elektromos hitárnak én egy egyszerűbb gitárt ajánlanék. Ebben az árkategóriában gyakorlatilag nem lehet rossz hangszert venni, csak műfajilag nem megfelelőt. Ha a műfajodról írnál pár szót akkor konkrét modelleket is tudok mondani.

petyo8 2011.03.07. 13:23:38

Igen igazábol télleg nem értettem miért árulnák ezt annyiért amennyiért láttam -de mint utolag észleltem ott egy 0-val több van sajna.
A stílusomat nagyon nem szeretném korlátozni (egyenlőre), ez e zenei ízlésemre is igaz mert félek hogy ez a skatujázás első lépése ami később megbosszulhatja magát. Metallicán nöttem föl de nem szeretném utánnozni őket sem , pedig azt gondolom hogy a riff alapu rock koronázotjai ők. Voltak már nekem elektromos gityoim de adtam vettem használtam és nem a típusát nézegettem meg a kezelhetőségét (hiba volt).A célom remek kezű gitárossá válni , és minden létező vagy elképzelhető stílusban megálni a helyem. Rock-al kezdtem persze én is a pince bandás jammelgetést.Mostanában már probálok egy kissé kevesebb ösztönös zuzást vinni a dologba és jazz,funky,ragge,trip-hop,rock-pop és a klasszikus elemekkel foglalkozni. Most csak ez a Aria STG-Series gityom van kábeles , és nem akarom eladni mert ö ott volt velem mindig ha kellet egy kis zuzás.XD De vannak azért problémái már szegénykémnek.
Ezért egy ettől jobb minőségüt szeretnék.
köszönöm.

Cukorbogyó 2011.05.05. 17:51:50

Helló!
Régóta szeretnék gitároznii de semmiképpen sem akarok rossz gitárt választani amihez kellene egy pici segítség:))
Eddig western gitárokat nézegettem az interneten amik között megfizethetően az Epiphone AJ-100 NT-t láttam a legjobbnak persze én csak árból és külsőből tudtam eddig kalkuláni. Max. 30 000 Ft-t szánnék rá és szeretném tudnii h nem rizikós-e internetről rendelni valamint h jónak találod-e a gitárt amit kinéztem. A válaszodat előre is köszönöm;))

németh m 2011.11.30. 16:26:38

Heló:5andris.
Szeretném a véleményedet kérni, gitárvétel terén eddig nem igazán játszottam semmin kottaolvasáson és az abc-és hangokon kívül nem tudok semmit szóval full kezdő vagyok . Ja és semmi kedvem akusztikus gitáron langyulni uncsi órákon. én egy BMI-ST-112-re gondoltam ha nem ismernéd kb ennyi: 1db humbucker pick-up,2db single-coil pick-up
5 állású pick-up kapcsoló,,Vintage tremolo
Test candlenut dió,Nyak jávorfa,Fogólap rózsafa
22 bund és ha ez nem akkor mi kábé ilyen árban.

válaszodat előre is köszönöm

5andris 2011.11.30. 18:52:04

@németh m: Ismerem, kezdőknek tökéletes!

Messidor 2011.12.02. 07:09:51

Szia 5andris!
Én egy 12 húros akusztikus gitárt szeretnék venni,minél olcsóbban.Teljesen amatőr vagyok,max a baráti társaságnak játszom néha,szóval nagy igényeim nincsenek.Nem túl nagy a választék ebben a kategóriában,az MSA-hoz mit szólsz illetve mit tanácsolsz?ja,és főleg akkordozok,főleg countryzenét.
köszönettel Csaba

5andris 2011.12.02. 11:44:26

@Messidor: Én használtan vennék a helyedben, de az MSA főleg az ára miatt, de kezdőnek a 12 húrost abszolút nem ajánlanám. A sok húr nagyon fárasztóvá teszi a játékot, ezért szerintem csak kis menzúrás (630 vagy az alatt) éri meg, nem csak kezdőknek, hanem akárkinek.

Messidor 2011.12.02. 21:29:16

@5andris: Köszi a gyors választ,de nem igazán tudom értelmezni,olvasd el légyszi te is mégegyszer.Amit meg abszolút nem értek-nem tudok-,:mi az a kis menzúra? 630?
De akkor bővebben leírom mit szeretnék:Eddig egész jól elvoltam egy Stagg westerngitárral,amin főleg régi country-dalokat játszottam( a tudásom kimerül kb 6 akkordban).Úgy gondoltam,egy 12 húros gitár 2 másikkal felér,ezért szeretnék egy olyat venni,sok pénzem nincs rá.De azért jó volna,ha a 7. fekvés után sem lenne hamis.Sajnos nem nagy a választék ebben a kategóriában,ez az MSA elég szimpatikus is meg olcsó is,de sajnos csak postán rendelhető,nem tudom kipróbálni.Ezért érdekelne a véleményed,egy mindörökké amatőrnek megfelel-é ez a hangszer,vagy azért ruházzak-é be egy komolyabb 12 húrosba? És akkor hol keresgéljek?köszi,hogy foglalkozol a probémámmal!
üdv! Csaba

5andris 2011.12.02. 21:45:21

@Messidor: A menzúra a gitár húrhossza. Minél kisebb ez a szám annál könnyebb a gitár húrjait lenyomni. Ez egy 12 húros gitárnál különösen fontos, mert nagyon nehéz a húrokat lenyomni. Ezért van az is hogy a 12 húros vitathatatlan előnyei ellenére nem sok gitáros használja fő hangszerének. Az MSA amúgy nem tűnik rossz választásnak, bár tapasztalatom csak a nylonhúros klasszikus kategóriával van. Az ár-érték aránya biztos hogy jó. Ha megvennéd a 12 húrost és esetleg túlzottan fárasztó lenne a játék akkor hangold le D re, és tegyél Capot a 2. bundra. Ezzel ugyanazt éred el mintha a menzúra lenne kisebb. Azt hogy ne legyen hamis felsőbb fekvésekben, azt csak kipróbálva tudod ellenőrizni, de jellemzők alapján az MSA jó választásnak tűnik:)

Messidor 2011.12.03. 11:09:43

@5andris: Köszi a részletes választ!(Mindig tanul valamit az ember...megzúra+áthangolás))Azt hiszem,megrendelem . üdv! Csaba

snapscan 2011.12.10. 10:24:25

Andris! Teljesen kezdőként szeretnék megtanulni gitározni, ehhez kellene egy erőlködő és egy gitár. Olyan hangzást szeretnék, mint a Lynyrd Skynyrd, P-mobil, Hobo BB, EDDA.. metal nem kell. Gitárnak ajánlották a stagg gitárokat típus nélkül, illetve konkrétan a Fender Squier Bullet gitárt. Néztem Cort gitárokat is, de nem tudom melyik kellene nekem. Erősítőnek nekem drága az ajánlott Roland Cube 60, olyan 30E körül kellene egy jól használható. Tudsz valami konkrét gitár/erősítő párost ajánlani? 50-70E a keret rá, de ár/érték arányt jó lenne eltalálni.

5andris 2011.12.11. 15:32:40

@snapscan: Gitárnak én a Cort G210-et ajánlanám, a roland jó választás, de tanulni a 15 w is bőven elég!

snapscan 2011.12.12. 09:13:06

@5andris: Köszönöm a válaszod! Akkor G210 lesz!

harley 883 2012.01.05. 20:26:07

Helló!
Karácsonyra kaptam egy nylon húros MSA gitárt, de kipróbáltam 1 elektromost és az nekem jobban bejön, ezért gitárt szeretnék venni!nézegettem párat és a Vorson EDG-LP TR tipusú gitárt tartom számomra ideálisnak árban is meg formában/ stílusban is! Mi a véleményed róla? Válaszodat előre is köszi!!

5andris 2012.01.06. 19:25:31

@harley 883: Kezdő kategória, de azon belül tökéletes, szeretni fogod:)

soundmen 2012.01.24. 17:52:52

Hello!
teljesen kezdő gitáros vagyok tehát nem nagyon értek még hozzájuk :S Az lenne a kérdésem hogy a soundstation stratocaster-rol mi a véleményed?

5andris 2012.01.24. 20:07:13

@soundmen: Tapasztalatom nincs róla, alapvetően jókat hallottam.

soundmen 2012.01.30. 17:19:09

És mi a véleményed a toledo és az eko klasszikus gitárokról?

soundmen 2012.01.30. 20:27:04

És a Toledo cg-100 black-ről?

5andris 2012.01.31. 08:56:01

@soundmen: Egyszer volt toledoval dolgom, nem volt rossz, bár nem emlékszem hogy pontosan milyen típus volt.

benzinbéla 2012.02.05. 17:31:00

heló! már régóta szeretnék egy új gityót, csak eddig cash hiányában erre nem volt lehetőségem :D játszok pár éve. egy irdatlanul lelakott crafterem van, és nem naon lehet vele techikázni mert nem szólal meg....(nem miattam, mert más gitáron meg mükszik) legszivesebben már rég kibasztam volna.nagyon cortba gondolkozok, nem zárkózok el a használtaktol se, de persze más is szóba jöhet ha megfelel a kritériumoknak. ojan kell ami még sokáig megállja a helyét, 40-50-60 e körüli (tudom h kevés de ezvan) fellépésekre alkalmas, főleg metal játszására, és jól mutat egy csaj kezében :D kiváncsi vok, mit ajánlasz.

5andris 2012.02.05. 19:13:20

@benzinbéla: A legkézenfekvőbb a Cort Z42, Aero 2, KX5, vagy X6 lenne, írd meg (gitarom@citromail.hu) hogy milyen zenéket szeretsz, és tudok pontosabb tanácsot adni:)

papi78 2012.02.06. 09:45:47

Szia Andris!
Eleddig kölcsön gitárokat nyúztam, most szeretnék egy sajátot is.
Alapvetően magam örömére zenélgetek (erősen kezdő szinten, az akkordok egy részével már tisztában vagyok; magamat elszórakoztatom). Mivel panelben élek és az igényeim sem túl nagyok akusztikus (esetleg elektro-akusztikus) gitárban gondolkodom (max. 50e-t szánnék rá).
Az eddig szimpatikusnak tűnők, melyről véleményedet kérném:
Fender CD-60CE Natural
Cort AD-880CE
Cort AD-880 BK
Cort AD-810E OPB
Természetesen más ajánlatot is szívesen veszek :)
Üdvözlettel:

Papi78

5andris 2012.02.06. 15:21:00

@papi78: Ezeket csak ajánlani tudom, esetleg még a fenderek és az epiphone-ok között néznék szét.

papi78 2012.02.06. 21:29:16

Szia 5andris!
Köszi a gyors választ. Melyik fenderre, illetve epiphone-ra gondoltál (sajnos errefelé az említetteket láttam csak, a neten meg elveszik az ember a sokféleségben)?
Ma sikerült egy Fender CD-60CE-t kezembe kaparintani :) Megnyerő volt a hangja és kellemesen feküdt a kezemben, ráadásul a kívánt színben meg is hozzák ide Pécsre; de azért hajlandó vagyok más modelleket is fontolóra venni!

Üdv:
Papi78

5andris 2012.02.06. 22:10:58

@papi78: Nekem is van egy Fender CD-60-m:P Csak ajánlani tudom:) Epiphone-ból a DR-220-at tudnám ajánlani, vagy az EL-00-t, ha tetszik a Countrys-folkos vonal.

papi78 2012.02.06. 22:19:29

Köszi az újabb infókat! Fórumokat böngészve sokan a Fender CD-60-k elé helyezik a Cort AD-880-kat mondván, hogy tömör a fedlapjuk és nem rétegelt lemez!
Valóban hallható különbséget jelent ez ebben az esetben? Ebben az árfekvésben labdába rúghat egy Ibanez?

5andris 2012.02.07. 08:19:47

Nem tudom mennyit számít, de tény hogy amikor én vettem, akkor a cortok még sehol nem voltak itthon. Az Ibanezekről nincs különösebb tapasztalatom, ki kell próbálni:P

papi78 2012.02.09. 03:21:01

Ismételten köszönöm a választ!
Azt hiszem kezd kikristályosodni a dolog (sok próba és olvasás után).
Általánosságban a Cort meggyőzőbb volt ebben az árkategóriában mint a Fender.
Mit szólsz a Cort MR710F-hez? (egyenlőre jóval többe került mint amit előzetesen szántam rá, de nagyon szimpatikus)
Igazából a Cort Earth70E és a Cort MR710F versenyzik most már csak egymással (sajnos jóárasított Fender CD140SCE nincs a piacon)!

5andris 2012.02.09. 08:58:49

@papi78: Hát igen, hasonló kategória, nem hiszem hogy egyik jobb vagy rosszabb lenne, leszámítva persze az elektronikát, én a helyedben azt gondolnám át hogy kell e neked.

papi78 2012.02.10. 20:42:34

Szia!
Köszönöm, már nézem is őket ;)
Azért kicsit a világ :)

Dr Gusta 2012.02.26. 00:09:18

Hello!
Lenne egy kérdésem. Következő pár hétben szeretnék venni elektromos gitárt. Megszeretném érdeklődni mégis milyet vegyek és hol? Elektromos Gitár szettet akarok tulajdon képen.Kezdő szinten nyomnám illetve itt van 2 link és szeretnék vélemény hogy melyiket érdemes megvenni! :) Előre is köszönöm!

www.powerstate.hu/index.php?mod=sh_det&&kat_id=7&&ter_id=597

illetve itt van még egy: www.gitarshop.hu/?tart=hirdetes&id=8268&lang=hu

Köszönöm előre is! ^^

5andris 2012.02.26. 19:14:43

Kb egy kategória mindkettő, de talán inkább az elsőt ajánlanám, több műfajban megállja a helyét, míg a második metalra nem valami jó.

Dr Gusta 2012.02.26. 21:06:25

Nagyon szépen köszönöm ^^ sok segítség vagy te ám nekem : DD

Bamby92 2012.06.07. 00:06:44

Szia!
A segítségedet szeretném kérni. Már régóta szeretnék megtanulni gitározni, csak nem tudom milyen gitárt kéne vennem. Teljesen kezdő vagyok, pop-ot, esetleg rockot szeretnék rajta játszani. Körülbelül 15-20 ezret szánok rá. Akusztikusat, vagy klasszikusat ajánlanál? Te milyen márkát vennél a helyemben?

Előre is köszönöm:)
Üdv.

Árnisz 2012.09.29. 19:44:05

Szia !
A tanácsodat szeretném kérni, milyen gitárt érdemes vennem.
Két gitárt néztem ki, az egyik a Vorson V-230, a másik pedig a Cort-X6-BK.
Vagy ha ezek közül egyik sem igazán jó szerinted, akkor hasonló típust tudnál-e ajánlani, max. 70.000 forint értékben..
Előre is köszönöm válaszod.

aron996 2012.12.15. 19:24:04

Helo
Egy bmi 102 gitárt szeretnék venni.
erről kérék véleményt!
Nem teljesen kezdő vagyok már 1-2 éve játszom klaszzikuson.
Illetve egy powerstate pg 20 kombót néztem hozzá.

Halicsek1991 2013.12.20. 14:05:27

Szia,

Az alapok megvannak, de maradnék akusztikuson.
Milyen márka lenne szerinted a jobb Fender vagy Sigma esetleg Dowina?
Max. 65 e ft lenne a rá áldozott összeg :)
Én egy Fender CD - 140S- t és egy Sigma 0MM-ST-t néztem ki eddig.

niae 2014.02.05. 19:41:39

Szia

Segítséget szeretnék kérni gitárvásárlás ügyben.
Van egy elektroakusztikus gitárom. Szeretnék mellé venni egy Peavey VIP-3 100W gitárerősítőt és egy elektromos gitárt. Cort EVL-X5, X6, X7, Peavey AT-200, Ibanez S570 gitárokat nézegettem. Minőség és hangzás alapján melypket ajánlanád
süti beállítások módosítása