Az elektromos gitár hangrendszere

2009.09.21. 19:36 | 5andris | 3 komment

Az elektromos gitár, mint tudjuk, nem szól önmagában. Ezért kell hozzá egy erősítő, és néhány effekt. A gitár hangját körülbelil 1/3 részben a gitár felépítése, 1/3 részben a pickup, és 1/3 részben a hangrendszer adja. Sok erősítőben van beépített effekt, de az olcsóbbakba elég gyatrákat tesznek. Az erősítő legfontosabb jellegzetessége hogy hány wattos. Ez körülbelül azt szabja meg hogy milyen hangosan szól, és hogy milyen "vastag" a hangja. 40w már elég egy dobos mellé, vagy próbákra, 60-80w tal már egy kisebb koncertet is le lehet nyomni.

A másik fontos tényező az effekt. Rengeteg féle effekt létezik, a fontosabbakat megpróbálom deffiniálni.

Distorsion: Másnéven a torzító. Minden rock, és metal alapja.

Overdrive: Ez is ojan torzítás féle, inkább a szólózáshoz való.

Fuzz: Szintén torzító féleség, inkánn a funk műfajban népszerű, de Jimmi Hendrix is ezt használta.

Revelb: visszhang

Compresszor: Növeli a hangkitartást.

Wah: A szólózás/riffelés szinesítésére való, Jimmi Hendrixmásik nagy kedvence.

Ezeken kívül még számtalan effekt léztezik, de ezek a leggyakoribbak. Nem érdemes a 20-30 ezres szimpla effekteket megvenni, sokkal célszerűbb venni egy jó multit, vagy pl 10-15ezerért nagyon jó Artec effektet lehet venni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarom.blog.hu/api/trackback/id/tr521397735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emiciko 2010.09.21. 08:43:06

Hello

Most kapott el az őrület, hogy gitározzak. Tehát kezdő vagyok. Most néztem egy régi Cimart. szerinted mi a jó választás kezdéshez??

5andris 2010.09.21. 08:47:40

@emiciko: Őszinte leszek, a Cimarokkal kapcsolatban semmiféle tapasztalatom sincs. A kezdő gitárok legfontosabb szempontja az olcsóság szokott lenni, hogyha elmúlna a fellángolás, akkor se dobjunk ki túl sok pénzt rá.

emiciko 2010.09.21. 11:55:18

@5andris: Nem igazán jellemző, hogy nem tartanék ki, ezt már régebben is szerettem volna-mármint gitározni- ezért keresek "hosszú távú"gitárt, ami sokáig szól majd:)
süti beállítások módosítása